William Paley (1743-1805) maalaus George Romney (k.1802) kuva wikimedia |
Kirja nostaa W. Paleyn Luonnollisen teologian johtavaksi nimeksi ja Brittiläisen imperiumin mukana kautta maailman levinneen anglikaanisen kirkon tärkeäksi opettajaksi yli sadan vuoden ajaksi.
Paley kokosi teokseen 1700-luvun kuluessa käytyä keskustelua ja sen tarkoituksena on osoittaa luonnossa nähtäviä todisteita jumaluuden olemassaolosta ja olemuksesta (otsikossa ei käytetä sanaa Jumala, God).
Paleyn edustama luonnollinen teologia on deismin sukulainen rajatessaan määrätietoisesti keskustelusta pois sekä ilmoituksen että ihmeet.
Yhteys deismiin on orgaaninen: Cambridgen Christ College luennoillaan W. Paley opetti opiskelijoilleen moraalifilosofiaa ja esitteli siinä deismin kehitykseen liittyvien Samuel Clarken, Joseph Butlerin ja John Locken ajattelua. Näiden luentojen pohjalta hän julkaisi filosofisen teoksen The Principles of Moral and Political Philosophy (1785). Paley osoittautuu tässä syvälliseksi orjuuden vastustajaksi aikana, jolloin orjakauppa teki monta englantilaista laivuria rikkaaksi.
Kirjoitusten suhteen Paley iskee asian ytimeen. Horae Paulinae, or the Truth of the Scripture History of St Paul (1790) Paley vertaa Apostolien tekoja ja Paavalin kirjeitä osoittaen, että niiden keskinäisen yhteys ei ole suunnitelmallista (undesigned). Tämä samojen tapahtomien riippumaton kuvaus kahdessa eri Raamatun kirjoituksessa vahvistaa kertomusten historiallisuutta. (Tämä lienee myös modernin eksegetiikan laajalti edustama näkemys Apt ja Paavalin suhteesta. Asiasta toki väitellään yhä myös Helsingin yliopistossa!)
View of the Evidences of Christianity (1794) on ollut Englannissa tavattoman arvostettu. Teos kuului Cambridgessa opintovaatimuksiin vielä 1920-luvulla, joten on mahdoton yliarvioida sen merkitystä englantilaisen papin ja uskonnonopettajan fundamentaaliteologiaan.
Charles Darwin kertoo omaelämänkerrassaan tunteneensa William Paleyn kirjan hyvin ja vasta myöhemmin alkaneensa arvostella siinä esitettyjä argumentteja luonnosta.
Kuten tunnettua, viime aikoina Richard Dawkins on painottanut Paleyn ajattelun merkitystä ja käynyt julkiseen painiin Suuren Kellosepän kanssa.
William Paleyn pääteos on luettavissa verkossa.
________
"Paley kokosi teokseen 1700-luvun kuluessa käytyä keskustelua ja sen tarkoituksena on osoittaa luonnossa nähtäviä todisteita jumaluuden olemassaolosta ja olemuksesta (otsikossa ei käytetä sanaa Jumala, God)."
VastaaPoistaJos pääotsikkona on "Natural THEOlogy", niin minun vieraiden kielten lukutaitojeni mukaan otsikossa on sana "Jumala". Luulisi TEOlogiaa opiskelleen papin tietävän, mitä hänen opintoalansa tarkoittaa suomeksi. Mielestäni väitteesi Jumalan puutteesta otsikossa on todella outo. Voisitko lukea otsikon uudelleen?
"Paleyn edustama luonnollinen teologia on deismin sukulainen rajatessaan määrätietoisesti keskustelusta pois sekä ilmoituksen että ihmeet."
VastaaPoistaPaleyn kirja "luonnollinen teologia" rajasi keskustelusta pois ilmoitustiedon, koska sen kirjan aihe rajattiin sellaisiin pohdintoihin. Tuo kirja oli vain pieni osa Paleyn kokonaistuotantoa. Paley kirjoitti erilaisia teoksia erilaisista näkökulmista.
Paleyhän tunnettiin nimenomaan Raamatun ilmoitustiedon ja ihmeiden todellisuuden puolesta puhujana. Tunnetuin hänen teoksensa näistä aiheista lienee "Evidence of Christianity", jonka aiheena on kristinuskon puolesta oleva todistusaineisto, mihin liittyen käsitellään mm. Raamatun ilmoitustietoja, näiden tietojen luotettavuutta sekä ihmeiden todellisuutta. Kirjaa voi lukea vaikkapa tästä:
http://www.ccel.org/ccel/paley/evidence.toc.html