Aiemmin keskustelimme epigeneettisestä periytymisestä ja siitä mitä se voisi merkitä evoluutioteorian täydentäjänä. Löysin Turun yliopiston perinnöllisyystieteen emeritusprofessori
Petter Portinin mielenkiintoisen artikkelin
Evoluutioteorian kehitys Darwinista nykypäivään, joka sivuaa aihetta. Siinä kerrotaan epigeneettisen periytymisen lisäksi myös toisesta jännittävästä aiheesta. Näin hän kirjoittaa (väliotsikot minun):
Uusia havantoja
Biologisessa luonnossa ei ole havaittu yhtään tosiasiaa, joka olisi evoluutioteorian vastainen, ja teorian rakenne on sisäisesti ristiriidaton. Kuitenkin biologisessa luonnossa on viime vuosina havaittu seikkoja, joita ei vielä ole sisällytetty nykyiseen evoluutioteoriaan, ns. moderniin synteesiin. Tämä ei merkitse sitä, että evoluutioteoria olisi virheellinen, vaan sitä, että se kenties kaipaa laajennusta.
Epigeneettinen periytyminen
Niistä havainnoista, jotka eivät vielä suoraan sisälly evoluutioteorian piiriin, ehkä tärkein on periytyvät geenitoiminnan säätelyn muodot eli ns. epigeneettinen periytyminen (Gerhard & Kirschner 2007). Epigeneettinen periytyminen saattaa jopa pakottaa punnitsemaan uudelleen yhtä evoluutioteorian kulmakiveä, nimittäin sitä opinkappaletta, että hankitut ominaisuudet eivät periydy. Epigeneettistä periytymistä välittävät DNA:n modifikaatiot, ns. epigeneettiset merkit, nimittäin siirtyvät sukupolvelta toiselle. Modifikaatiot yleensähän eivät tee näin. Kuitenkaan epigeneettisten merkkien siirtyminen ei jatku rajattoman monen sukupolven ajan, kun sen sijaan varsinaisten DNA:n mutaatioiden siirtyminen jatkuu periaatteessa kuinka kauan tahansa.
Uusi synteesi?
Tämän ja eräiden muiden havaintojen vuoksi on aivan viime aikoina alkanut esiintyä puheenvuoroja, joissa ehdotetaan evoluutioteorian uutta synteesiä. Tälle uudelle, tulossa olevalle synteesille on jo annettu nimikin: sitä kutsutaan laajennetuksi evolutiiviseksi synteesiksi (Pigliucci 2007). Vielä tällaisen synteesin tarpeellisuudesta ei kuitenkaan olla yksimielisiä.
Suuntautuneita mutaatioita?
Edellä mainittuja havaintoja vielä merkityksellisempi evoluutioteorian kehityksen kannalta on aivan uusi havainto, joka selvästi viittaa adaptiivisten, siis suuntautuneiden mutaatioiden mahdollisuuteen. Riisillä nimittäin havaittiin, että erilaiset ympäristöärsykkeet, kuten vaikkapa kylmäkäsittely, saavat aikaan transposonien eli ns. hyppivien geenien mobilisoitumisen. Liikkeelle lähteneet transposonit voivat sitten kiinnittyä toisten geenien läheisyyteen ja alkaa säädellä niiden toimintaa. Tämä puolestaan voi aiheuttaa viimemainituissa geeneissä pysyvän toiminnan tason muutoksen, joka auttaa kasvia tulemaan toimeen juuri asianomaisen mutaation aiheuttaneissa ympäristöolosuhteissa, esimerkiksi siis kylmässä ilmanalassa (Naito ym. 2009)
Todella mielenkiintoista eräältä alan johtavalta tutkijalta ja opettajalta Suomessa!
VastaaPoistaliittyy myös olennaisesti pähkäilyymme, vieden asioita tuhtisti eteenpäin.
Adaptaatio, sopeutuminen, kun on selviytymisen avain ja nyt näyttäisi professori Portinin mukaan tulevan jotain tietoa siitä, miten se tapahtuu perimässä.
Klassista darwinismia ei kumota, se vain jää tutkimushistoriaan uusien haasteiden vaatiessa huomion. Näin tiede etenee terveellä tavalla.
Joo kyllähän tämä ID-aiheeseenkin liittyy. Mitä luonnonmukaisempia selityksiä evoluutiolle löytyy, sitä vähemmän tarvitaa ID-tyyppisiä vastauksia. Mutta ihmettähän kaikki on silti...
PoistaEeron suositteleman Denis Alexanderin kirjan luettuani ja sen jälkeen näiden keskustelujen yhteydessä googlailtuani olen aikaisempaa paremmin ymmärtänyt, miten monella tavalla ja monesta eri syystä geenit voivat muunnella. Nehän on suorastaan luotu tuottamaan variaatioita...
Laitanpa vielä lainauksen Denis Alexanderin kirjasta, kirjan nimi on, kuten aiemmin mainitsin, "Creation or evolution, do we have to choose". Sivulta 80:
Poista===
...it is often erroneously thought that evolution involves just the slow, plodding change arising from 'point mutations' in single nucleotide base-pairs. As we have seen, that is far from truth: the generation of novelty in the evolutionary process is driven by an impressive array of different mechanisms. Genomes are designed to change. If that were not the case, we wouldn't be here to discuss the matter.
===
Sarjassamme 'hyvä tietää': Teoria suuntautuneista mutaatioista on vielä hyvin kiistanalainen. Englanninkielinen termi on 'Adaptive mutation'.
Poistahttp://en.wikipedia.org/wiki/Adaptive_mutation