perjantai 14. helmikuuta 2014

[HT] Solunjakautumisen ihme

Mitoosi on ällistyttävän monimutkainen ja hieno tapahtuma. Mitoosi tarkoittaa tuman ja sen sisältävän perimän jakautumista kahdeksi identtiseksi kopioksi solunjakautumisen yhteydessä.

Solunjakautumisten välillä kromosomit, joissa DNA:mme on, lilluvat tumassa epämääräisinä lankakerinä, joita on vaikea erottaa.  Sitten tapahtuu kahdentuminen, tiivistyminen ja ne alkavat usein näyttää tutusti X:n muotoisilta, koska sisarkromosomit pysyvät yhdessä, kiinnittyneinä toisiinsa yhdestä kohdasta.  Tässä vaiheessa ne näkyvät jo helpommin mikroskoopissa. Homma jatkuu ihmeellisellä baletilla, jossa kromosomit järjestyvät keskelle riviin, jotta ne on helpompi jakaa syntymässä olevaan kahteen soluun. Niin, ja solussa on paljon muutakin, minkä pitää kahdentua ...

Tätä katsellessa - vaikka miten yrittää olla 'järkevä' - on melkein pakko esittää kysymys: Onko tämä vain kemiaa ja fysiikkaa? Ehkä on, mutta... (pyörittää päätään). Oheisessa videossa on useampaan kertaan näitä vaiheita hienosti esitettynä. (Videon alku ei näytä kovinkaan kiinnostavalta, mutta loppua kohti vaan paranee). Ihmeellistä!




Tämä youtube:n video on peräisin Virtual Cell Animation Collection -sivuilta.

Laitan vielä täydennykseksi toisen videon, jossa keskitytään siihen, miltä kromosomit yleensä näyttävät. Ne eivät siis ole X-kirjaimen muotoisina aina, vaan X-vaiheessa on jo tapahtunut kahdentuminen, tiivistyminen ja perintöaineksen jakautuminen on lähellä




Video on   BBSRC:n  eli Biotechnology and Biological Sciences Research Council:in tuotantoa.

10 kommenttia:

  1. Tssä yhteydessä tunnustan, että minua kovasti askarruttaa kysymys: Mitä on elämä? Koostuuko solu vain niistä kemialisista yhdisteistä, jotka sinä voidaan havaita?

    VastaaPoista
  2. Mistäköhän se muuten johtuu, että tuntee itsensä tyhmäksi, kun kysyy: "Mitä on elämä?"

    Ehkä osittain siitä, että se on kulunut kysymys? Ja toisekseen siitäkö, että se on vanha kysymys, johon ei kukaan ole koskaan keksinyt vastausta ? Siis aivan hedelmätön puheenaihe?

    VastaaPoista
  3. Lääketiede, biologia, astrobiologia asettavat kysymyksen toisella tavoin, pienempänä osakysymyksenä, jolle tieteen puitteissa voidaan antaa vastaus.

    Nämä videot kertovat siitä maailmasta.

    Mistä elämä alkoi maapallolla. Moni naureskeli Sir Fred Hoylen pansperma ajatukselle aikoinaan, nyt se on laajalti omaksuttu teoria... Kosmos on elämää täynnä.


    Elämä ja vesi. Onko Marsissa vettä? Astronomit sanovat, että avaruus on vettä täynnä.

    Kuolemattomuus? Vanhenemisen torjuminen, ikuinen nuoruus. Vakavaa lääketiedettä tänään.

    Raamattu muuten antaa ymmärtää, että kuolemattomuus on Adamille ja Eevalle mahdollinen. Jumala ryhtyy erityisiin toimenpiteisiin estääkseen tämän.

    Toisaalta Jumala ryhtyy erityisiin toimenpiteisiin antaakseen kuolemattomalle ihmiselle ikuisen elämän luonaan, siellä missä Poika on valmistamassa meille sijaa, eikä toista kuolemaa.

    Isoja ja hedelmällisiä teemoja, siinä missä hedelmöittynyt elävä solukin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo panspermia-ajatus on mahdollinen, mutta vastauksena kysymykseen: "miten elämä on syntynyt" se ei tyydytä. Sehän siirtää ongelman vain jonnekin kauas epämääräiseen avaruuden osaan.

      Olen koittanut henkisesti valmistautua siihen, jos vaikkapa marsista löytyy eläviä bakteereja tai ainakin jäänteitä joskus olleesta elämästä. Ei se niin kovin yllättävää olisi...

      Poista
    2. Nuo eri tieteenalat - minä kysymykselläni 'mitä on elämä' kaipaisin yhdistettyä vastausta useammalta tieteenalalata, ja niin että se olisi kuitenkin konkreettista totuutta. Niitä ylisuuria kysymyksiä taas...

      Sivulla http://www.bu.edu/bostonia/winter-spring13/what-is-life/ on myös filosofi, joka pohtii elämän olemusta, muiden joukossa.

      Sivun johdanto:

      What Is Life?
      The answer depends on whom you ask

      Ask an astrophysicist, and you’ll hear about complex molecules, evolved from simpler molecules, with a boost from meteors falling onto the primordial Earth.

      Ask a neuropsychologist, and you’ll hear about a life-death continuum that is becoming ever more apparent as new technologies facilitate resuscitations, cloning, and other interventions that blur the line between life and death.

      A biologist and biomedical engineer focuses on energy flow, self-reproduction, and the appearance of natural selection,

      while a philosopher talks about the Greek concept of psuchê, a life force that keeps a body together as it interacts with an external environment.

      An ethicist points out the ways life can be misrepresented for political advantage.

      Poet, Pulitzer Prize winner, and former U.S. poet laureate Louise Glück gives us something beautiful and disturbing.

      Poista
    3. Alleviivaat tuossa osaratkaisuja kivalla tavalla. Listasta puuttuu what if we ask God of Israel?

      Poista
    4. "what if we ask God of Israel?"

      Silloin tulee mieleen se Raamatun kertoma Viisaus, joka oli läsnä luomisessa ja Logos. Kaikkialla läsnäoleva Logos. Ja se että Jumala ylläpitää kaikkea. Tyttäreni kanssa keskustelin asiasta automatkalla ja hän hän sanoi ykskantaan: "Jeesus on jokaisessa solussa" (!!!)

      Varmaan jotain tällaista minunkin ajatuksissani pyörii, kun ihmettelen elävää solua, ihmisen henkistä elämää ja kaikkea.

      Poista
    5. Lasten ja imeväisten huudot todistavat sinun voimastasi. Ne ovat kilpenä jumalattomia vastaan, ne vaientavat vihamiehen ja kostoa janoavan.
      Psalmi 8:3

      Jeesuksen luo temppeliin tuli sokeita ja rampoja, ja hän paransi heidät. Mutta kun ylipapit ja lainopettajat näkivät, mitä kaikkea hämmästyttävää hän teki, ja kuulivat lasten huutavan temppelissä: "Hoosianna, Daavidin Poika!", he suuttuivat ja sanoivat hänelle: "Kuuletko, mitä nuo huutavat?" "Kuulen", vastasi Jeesus. "Ettekö ole koskaan lukeneet tätä sanaa: 'Lasten ja imeväisten suusta sinä olet hankkinut kiitoksesi'?" Hän jätti heidät siihen, meni kaupungin ulkopuolelle Betaniaan ja oli siellä yötä.
      Matteus 21:14-17

      Poista
  4. Suuri osakysymys, mitä on kuolema. Lakadtuminen, kuihtuminen, elämän sammuminen. Ravintoketju edellyttää kuolemaa, suuri osa päivittäisistä aterioista sisältää surmattua, esimerkiksi aamuinen kananmuna voisi olla nätti pikku tipu, jos hedelmöitetty, ja moniviljaleipä kedolla tuulessa huojuvaa vehnää, ohraa, ruista, kauraa...

    Tämän Raamattu asettaa jo alussa, ensin kasvien syömisen, sitten eläinten syömisen - paitsi verta - sitten eläinten surmaamisen nahkavaatteita varten.

    Pääsiäisenä valmistettiin Jerusalemissa lammas ruokakunnalle, joka teurastettiin Jumalan antamien ohjeiden mukaan.

    Ja kuitenkin apostoli Paavali sanoo, että elämä voittaa sillä vihollisista viimeisenä voitetaan kuolema.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Suuri osakysymys, mitä on kuolema". Tuota miettiessä tulee mieleen aineenvaihdunan keskeisyys elämässä. Kuolemassa pysähtyy tuo jatkuva aineenvaihdunta ja uusiutuminen ja sen takia eliö alkaa hajota.

      Solun kuollessa ainesosat palautuvat kiertokulkuun ja 'soluyksilöstä' ei jää mitään jäljelle. Sama koskee monimutkaisempia kasveja ja eläimiä.

      Ihmisen kohdalla kuitenkin jotain jää jäljelle, joka ei ole riippuvainen aineesta...

      Poista