perjantai 21. helmikuuta 2014

Bakteerimoottori ja Jumala

E-koli bakteerimoottorn kaavio
kuva Illinois University 
Kristittynä koen syvästi Jumalan Pojan osuuden myös bakteerimoottorin kohdalla, onhan Isä Jumala luonut kaiken Kristuksen kautta.
Hän on näkymättömän Jumalan kuva,
esikoinen, ennen koko luomakuntaa syntynyt.
Hänen välityksellään luotiin kaikki,
kaikki mitä on taivaissa ja maan päällä,
näkyvä ja näkymätön,
valtaistuimet, herruudet,
kaikki vallat ja voimat.
Kaikki on luotu hänen kauttaan
ja häntä varten.
Hän on ollut olemassa ennen kaikkea muuta,
ja hän pitää kaiken koossa.
Hän on myös ruumiin pää, ja ruumis on seurakunta. Hän on alku. Hän nousi esikoisena kuolleista, jotta hän olisi kaikessa ensimmäinen.
Jumala näki hyväksi
antaa kaiken täyteyden asua hänessä
sekä hänen välityksellään tehdä sovinnon ja hänen ristinsä verellä vahvistaa rauhan kaiken kanssa, mitä on maan päällä ja taivaissa.
Kol 1:15.20

Älykäs suunnittelu
kuva Lanesville

Totta on, että bakteerimoottori on vastaansanomaton esimerkki erittäin älykkäästä suunnittelusta (design), mutta se on myös enemmän:

Isän Jumalan ajattelun syvällinen viisaus (sofia) ei suinkaan rajoitu vain teknisenä toteutuksena tähän luonnonihmeeseen . Pyörivä piiska (flagellum) tekee bakteerista liikkuvan (motility) sen sijaan, että se lojuisi piiskattoman bakteerin tavoin paikoillaan (sessility).

Joidenkin bakteerin saama häkellyttävä kyky liikkua ei ole sattumanvaraista huitomista sinne tänne, vaan sillä on tietyt biologien tutkimat tarkasti määritellyt tavoitteet ja funktiot. Sen liike ei siis ole jokin itsetarkoitus, vaan moottori antaa sille osan suuremma luonnollisen elämän kokonaisuudessa, jossa liikkumista tarvitaan ja hieno moottori sen toteuttaa.


Miksi bakteerit liikkuvat?


Princeton University Press

Kaltaiseni amatöörin on paljon helpompi löytää internetistä tietoa aiheesta "miten bakteerit liikkuvat" (how?) kuin "miksi" (why?). Löysin avuksi mielenkiintoisen luentorungon, jonka taustana on Thomas Kiørboen kirja "Mekanistinen lähestymistapa planktonin ekologiaan" (2008).

Tämä tutkimus vie meidät yhteen pienten suurten maailmaan, Hannun aiemmin mainitsemien vesikirppujen tapaiseen nerokkaasti suunniteltuun yhteisöön maapallon merissä. Eräiden bakteerien kyky liikkua ja tarttua porukalla mukaviin pintoihin on tärkeä osa tätä ekologista kokonaisuutta.

En edes yritä väittää, että ymmärtäisin asiasta jotain. Mutta kirja ja luento antavat suuntaviivoja etsiessämme vastausta tuolle isolle kysymykselle Miksi? Esitys kytkee bakteerimoottorin tarkoituksen tarkasti valikoituun tutkimuskohteeseen, suurempaan yhteyteen, jossa piiskalle alkaa löytyä käyttöä ja tarkoitusta. Sinne kun vilkaisee, niin johan alkaa nousta roppakaupalla aivan tieteellisiä ja tavattoman mielenkiintoisia kysymyksiä Jumalan luomistöistä!

Tässä vähän mallia luennosta maistiaisiksi
Why do bacteria move?
• Does not enhance nutrient uptake significantly (Pe < 1) – diffusion limited even in rapidly swimming bacteria
• Motility is costly in terms of both energy and –particularly - mortality risk (predator encounter)
• Help encounter solute plumes and particles
• Many pelagic bacteria attach to surfaces, where they may enjoy higher growth rates
• Particles are microbial hot spots and a significant fraction of pelagic microbial activity may occur on or in the vicinity of particles
log.univ-littoral.fr


Koneiden teologia on kontekstuaalista
Griffon-moottori ei ole itseisarvo eikä koneen teologia olisi kovin merkittävää, ellei se liittyisi niin olennaisesti koko ihmiskunnan historian kulkuun ja Toisen maailmansodan ratkaisuvaiheisiin. Ilman näitä yhteyksiä Rolls-Royce griffon olisi vain näyte herra Rubbrarin suunnittelutaidosta ja tehtaan työn korkeasta laadusta.

Bakteerimoottori ei ole itseisarvo vaan ID terminologian mukaan voimme sanoa, että se kuuluu osana luonnossa näkyvään suurempaan suunnitelmaan (design).

Näin irtaudumme kapeasta katselusta biologian valtaviin horisontteihin, jotka käyvät sitä suuremmiksi mitä pienempiin Jumalan luomistekoihin kykenemme tutustumaan.

Jumalallista?

Jup!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti