maanantai 10. helmikuuta 2014

ID ja metamorfoosi

Hyttysen elinkaari
kuva wikimedia

Liityn nöyrimmästi siihen suureen joukkoon ihmisiä, jotka uskovat Isään Jumalaan, taivaan ja maan luojaan ja ylläpitäjään.

Näen lukemattomien muiden ihmisten tavoin luonnossa olevan ihmistä huomattavasti älykkäämpää suunnittelua sanojen planning, guidance, design merkityksissä.

En kuitenkaan voi sanoa edustavani ID ajattelua, koska se kaventaa Jumalan tekojen käsittämättömän syvällisen ja kokoaisvaltaisen luomakunnan ihmisälyn käsittämään pikku nurkkaukseen jonkun kellosepän ajan nurkassa.

Kuten Eero niin usein sanoo, luominen on paljon enemmän kuin älykäs suunnittelu.

ID on täysin ilmeinen luonnossa, koska Jumala itse on viisautensa asettanut näytille. Metamorfoosi on moniadteinen näytelmä, jossa johdantoa ja ensimmäistä näytöstä seuraa toinen ja aivan erilainen näytös, jolla kuitenkin on avaukseen yhteytensä. Hyttysen tai perhosen metamorfoosi kertoo suunnitelmasta, joka miljoonia kertoja toistuu luonnossa.

Apostoli Paavali puhuu metamorfoosista ... Kaikki me muutumme ... Ja yhteistä on avausjaksoon siinökin.

Miten tää analogian avulla selventäisimme?

No, katsokaa esimerkiksi viljan jyvää... Paavali neuoman aikansa biologisen tietämyksen valossa plus Hengen ilmoitus.

5 kommenttia:

  1. Denis Alexander sanoo (Eeron suosittelemassa) kirjassaan 'Creation or evolution, do we have to choose' seuraavasti - en saa sitä hyvän kuuloiselle suomenkielelle - 'Technically ID is a form of episodic creationism'.

    Kun ajattelee luomakunnan luontevia prosesseja, geenien hienoja mekanismeja ym. niin en minäkään koe mitenkään tarpeelliseksi lukkiutua puolustamaan Behen 'palautumatonta monimutkaisuutta'. Se on kyllä minua välillä kiehtonut, mutta toisaalta: 'life finds a way', kuten Jurassic Parc elokuvassa sanottiin.

    Ja tosiaan, ei kaikki suunnittelusta puhuminen ole ID:tä. Ihmeellistä viisautta on elämän peruspalikoissa, elävässä solussa ja DNA:ssa. Ja siitä taaksepäin ja eteenpäin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on minusta sitä akateemista vapautta, joka on ajattelevan ihmisen perusoikeus

      Poista
    2. Sama teologisin termein... Olet Hannu sisäisesti vapautunut koukusta, praise the Lord!

      Poista
    3. Tai Raamatun sanoin 1 Kor 2:15-16
      15. Hengellinen ihminen sitä vastoin tutkistelee kaiken, mutta häntä itseään ei kukaan kykene tutkistelemaan.
      16. Sillä: "kuka on tullut tuntemaan Herran mielen, niin että voisi neuvoa häntä?" Mutta meillä on Kristuksen mieli.

      Poista
  2. Tuosta termistä 'episodic creationism', johon en aiemmin ollut kiinnittänyt huomiota tuolla tavalla yleiseksi muotoiltuna,..

    Se tarkoittanee jonkinlaisten Jumalan väliintulojen, välinäytösten, kautta tapahtuvaa luomista. Monenlaisia ajattelutapoja löytyy tämän puitteissa nuoren maapallon kreationismin lisäksi, progressiivista kreationismia, ID:tä ym.

    Mietin, mikä on sitten vastakohta...

    Se lienee jonkinlainen 'yhtenäinen' ajattelutapa kaiken synnystä. Sisältää naturalistisen, ateistisen ajattelutavan - mutta myös teistisen näkemyksen, jossa asiat ovat tapahtuneet yhtenäisesti, luonnonmukaisesti, tavallaan kauttaaltaan samojen periaatteiden mukaan...

    Luonnonmukaisesti...

    VastaaPoista