maanantai 3. helmikuuta 2014

Esimerkki elävästä elämästä - parilliset raajat


Kahdeksan viikon ikäinen ihmisen sikiö
Raajaparit näkyvät, viittä pikku sormea jo sieltä pukkaa ja varmaan toinen silmäkin on tälle pariksi!
kuva wikimedia
Tiedetoimittaja Vesa Vanhalakka kertoo selkeällä tyylillään Aamulehden tiede-sivuilla 1.2. 2014 artikkelista, joka on äskettäin julkaistu Evolution and Development lehdessä.

Vanhalakan mielenkiintoinen teksti on hyvä esimerkki ajallemme tyypillisestä tieteellisen selityksen tarjoamisesta vastauksena - vaikka varsinaisesti mitään vastausta ei annetakaan!

Huolimaton lukija - joita me kaikki yleensä olemme - saa vaikutelman että "ahaa, tuokin nyt sitten tiedetään" - vaikka tosiasiassa asiasta ei tiedetä juuri mitään.

Testaa itse avaukseni avulla ja sitten toivottavasti koko artikkelin lukien, onko näin vai puhunko puppua.


Kysymys
Wienin Konrad Lorenz-instituutin teoreettisen evoluution tutkijat asettivat itselleen kysymyksen:

Miksi leuallisilla selkärankaisilla eläimillä, kuten ihmisellä, raajat ja raajojen kaltaiset raajaulokkeet kasvavat pareittain: kaksi vartalon yläosassa (tai edessä) ja kaksi alaosassa (tai takana)?

Tieteellisessä työskentelyssä kysymyksenasettelu on ratkaisevan tärkeä lähtökohta: "tätä halusimme selvittää, näitä tutkimme, näitä metodeita käytimme ja tällaisen tuloksen saimme esittämäämme kysymykseen."

Joten lue, please, vielä kerran edellä annettu itävaltalaisten kehitysopin asiantuntijoiden asettama kysymys. Painopiste on - kuten jutun otsikkokin kertoo - sanassa parillinen.


Vastaus
Poimin artikkelista vain osan vastauksesta tähän, lue koko artikkeli Aamulehdestä. (Sieltä löytyy myös linkki alkuperäiseen tieteelliseen julkaisuun, josta Vanhalakka kertoo).
Monitieteisessä tutkimuksessa kehitysmallin rakentamisessa käytettiin hyväksi alkionkehitysoppia, fossiileita, muoto-oppia, genetiikkaa ja nykyaikaisia kuvantamismenetelmiä.
Aivan kehityksen varhaisessa vaiheessa alkioon kasvaa kolme kerrosta: uloimpana oleva ektodermi, keskikerros eli mesodermi ja sisäkerros eli endotermi.
Uloimpaan kerrokseen kehittyvät iho ja hermojärjestelmä ja sisäkerrokseen ruuansulatusjärjestelmä. Niiden väliin jäävään keskikerrokseen kehittyvät lihakset, luut ja muut sisäelimet.

Jo varhaisessa vaiheessa keskikerros jakaantuu kahteen pintaan. Toisesta kehittyy suoliston eli ruuansulatusjärjestelmän ulkopinta ja toisesta vartalon sisäpinta.

Uuden teorian mukaan erilaiset raajaulokkeet alkavat kehittyä paikkoihin, missä nämä kaksi mesodermin jakaantumisen myötä ilmaantunutta kerrosta ovat riittävän erillään toisistaan ja vuorovaikuttavat suotuisasti ektodermin eli uloimman kerroksen kudosten kanssa.

Raajat asettuvat kehittymässä olevan ruuansulatusjärjestelmän molempiin päihin. Välille raajalisäkkeitä ei kehity, sillä raajojen kehittymiselle suotuisalla alueella tilaa on niukasti.
Ruuansulatuskanavan loppupäässä eli peräaukon tienoilla keskikerroksen kaksi seinämää yhtyvät, kiinnittyvät toisiinsa ja muodostavat kehon keskilinjan.
Keskilinjalle parilliset raajat eivät asetu, sillä sen kohdalla seinämät eivät ole alkion kehitysvaiheessa kunnolla kiinnittyneet toisiinsa. Raajaulokkeet asettuvat mieluimmin pareittain keskilinja molemmille puolilla.
– Siksi voimme sanoa, että syy ihmisen raajojen parillisuuteen on vatsa, tutkija Laura Nuno de la Rosa sanoo Wienin yliopiston tiedotteessa.

Vesa Vanhalakka
Aamulehti 1.2. 2014

Mitä tähän sanomme?
Mielestäni alkionkehityksen tutkijat kuvaavat, mitä he näkevät mikroskooppinsa alla.

He vastaavat kysymykseen, miten alkion raajat kehittyvät.

Mutta raportoiko Vesa Vanhalakka tuossa, miksi?


tekisi mieli tietenkin todeta, että ihmisellä ja kalalla on yleensä silmäpari, ihmisellä kaksi keuhkoa, kaksi munuaista, korvapari, miehillä kaksi kivestä, naisilla kaksi munatorvea - ja yhdynnässä näistä kahdesta, miehestä ja naisesta, tulee Jumalan tekona yksi.

mutta ei viedä ajatuksia sivuun itse kysymyksestä!


8 kommenttia:

  1. Ajatuksia, vaikka ei mitään selityksiä :

    Symmetria on luonnollista. Kun solu jakaantuu, yhdestä tulee kaksi. Makkarassa on kaksi päätä.

    Ja myös: kahdella jalalla, tai neljällä, pysyy paremmin pystyssä kuin yhdellä. Tosin yhdellä siimahännällä ui ihan mukavasti ...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vastaako kirjoitus siinä esitettyyn kysymykseen Miksi? Mitä mieltä olet

      Poista
    2. Minusta ei vastaa. Pitäisin paljon todennäköisempänä syynä sitä, minkälaisilla raajakombinaatioilla pysyy pystyssä. Symmetrisyydellä voi olla myös tekemistä asian kanssa. Jos kalalla olisi evät vain toisella puolella, uiminen olisi aika vaikeaa.

      Poista
    3. Sanoisinpa vielä, että vatsa on keskellä, koska raajat ovat reunoilla. Siis tutkijat ymmärsivät homman ihan väärin päin :-)

      Poista
    4. Ajatko takaa sen huomaamista,että luonnontiede on usein 'miksi' kysymyksen ääressä aika neuvoton? Varsinkin kun puhutaan evoluutiosta. Eivät nuo tutkijat ainakaan oikein vakuuttaneet...

      Poista
    5. Niin - aika normaalia nykyaikaista kehitysbiologian analyysia - arvattavasti.
      Toisaalta on se vaan jännää, että tällaisiakin tutkimuksia tehdään ja näissä opitaan koko ajan lisää käsittelemään laitteita ja tutkittavia kohteita ja niistä saatavaa informaatiota. Tässä tapauksessa (taaskaan) ei tietysti vastattu oikeaan esitettyyn kysymykseen. Kun vaimo kysyy, että onko vielä perunoita kellarissa, niin vastaan että kello on kolme, niin en tietysti vastannut väärin. Tirsk !

      Siis rajun tutkimuksen tulos ei oikeasti vastannut ensinkään esitettyyn kysymykseen. Räpläillään aikansa testimateriaalilla ja todetaan, että tältä näyttää, mutta se varsinainen kysymys jäi tästä huolimatta vastaamatta.

      Poista
    6. Samoin ajattelen, että tutkimus etenee. Koska en lukenut alkutekstiä, en ole varma asettiko miksi? kysymyksen Vesa vai artikkeli.

      Onko tässä laisinkaan kyse evoluutiosta, vai sikiön kehityksestä, development?

      Usein saa kirjoituksista kuvan, että sikiön kehitys (dev) kulkee elämän kehityksen (evo) rataa. Ihmisen sikiö on siten esim. sammakon asteella jollain viikolla jne.

      Tämä on varmaan tärkeä teema, mutta siitä tahtoo helposti unohtua toinen puoli kokonaan, nimittäin äitipuoli.

      Sikiöllä ei ole minkäänlaista javun kehityksen mahdollisuutta ilman tiivistä yhteistyötä äidin kohdun kanssa. Vaan sitten tilanne muuttuu, ja napanuoran katkaisu on elintärkeä toimenpide. 5 vuotias äidin maitoa juova voi myös vaikuttaa hieman erityistapaukselta.

      Ensin täydellinen yhteistyö, sitten rinnoilta vierottaminen.

      Emme siis voi ottaa sikiötä evon kaavioksi ja noin vain unohtaa Äiti Geaa

      Poista
    7. Mielestäni ei ihmisen kehitys ole koskaan sammakkovaiheessa solujen jakaantumisen alkumetreillä. Tämänkaltainen terminologia (arvaan kyllä miksi) jostain syystä pudottaa ihmisyyden alemmas, mikä olisi oikeutettua.
      Sitä en tietenkään halua kieltää, että vaikkapa sammakoiden sikiöiden alussa kehitysvaiheeseen kuuluu samankaltaisia solunjakautumistapauksia kuin ihmisillä. Korjaisin termit muotoon, että "sammakoillakin on havaittu samankaltaisia kehitysmuotoja kuin ihmisillä kahden solun yhdistyttyä." Siis sammakot ovat alkujakautumisissaan ihmisvaiheessa.

      Poista