sunnuntai 19. tammikuuta 2014

Keskustelua kananmunasta

Kananmuna
kuva wikimedia
Mika Mietteliäs keskusteli aamiaispöydässä Aimo IDn ja Elmo Evolutionistin kanssa pitäen kädessään lämmintä kananmunaa. Kaikki nauttivat aamukahvin hyvästä aromista ja olivat leppoisalla tuulella.

Mika: "Älykäs suunnittelu ei ole täysin vastaava englannin Intelligent Design käsitteelle, koska se sisältää myös merkityksen suunnitella, plan. Tämä kananmuna on esimerkki loistavasta design työstä, josta suomenkielessä ehkä käytettäisiin myös ilmausta muotoilla. Munan muotoa, kolmiulotteista ovaalia, on käytetty paljon modernissa muotoilussa esimerkiksi huonekaluissa. Taiteessa Fabergén kultasepäntyöt lienevät arvostetuinta luonnon kopiointia."

Aimo: "Olemme niin tottuneet kananmunan muotoon, että pidämme sitä yksinkertaisena. Todellisuudessa munan kolmiulotteisen muodon matemaattinen kaava on ..." (Aimo räpläsi hetken kännykkäänsä ja näytti sitten löytämänsä)


jossa a on mikä tahansa positiivinen vakio. Tämä ei mitenkään voi olla sattumanvaraisten mutaatioiden tuote vaan kertoo, että munan hienolla muodolla on matemaattisesti lahjakas suunnittelijansa, designer."

Mika: "Oho!"

Elmo: "Kana on kotoisin Intiasta, jossa sen esiäidin punaviidakkokanan jälkeläiset yhä elävät. Sanovat että mainintoja siellä olisi jopa 3000 eaa.  Faarao Tutmoses III annaaleissa kana mainitaan 1400-luvulla eaa. Persialaiset toivat niitä kukkotappeluihin 500-luvulla eaa ja Suomessa niitä lienee ollut ainakin jo roomalaisajalla. Mutta kana ei tietenkään ole ainoa lintu, joka munii. Ei myöskään ainoa eläinlaji, sillä käärmeet ja liskot munivat myös, samoin kilpikonnat, joita on ollut jo kauan ennen lintuja. Elämän kehityksen tutkijat ovat Mongolian autiomaasta tehtyjen löytöjen jälkeen yhä varmempia siitä, että linnut ovat dinosaurusten jälkeläisiä. Sieltähän on löydetty kesken hautomista hautautunut kivettynyt pesä, jossa yhden munan sisällä oli dinosauruksen poikanen. Lisäksi dinojen fossiileissa näkyy selvästi sulkapeite."

Aimo: "Totta kai niin nerokas moduli kuin muna on luonnossa laajalti käytössä! Sehän ei ole vain kaunis vaan myös tarkoituksenmukainen, eräänlainen jättimäinen solu, jossa on tuma ja muu soluaines, keltuainen ytimenä ja valkuainen ravintona. Sen sijaan, että jälkeläinen varttuisi emon kohdussa, kuten nisäkkäillä, se pyöräytetään turvalliseen ja lämpimään paikkaan, monet jääden niitä hautomalla lämmittämään, jotta munan sisäiset elintoiminnot voisivat tapahtua normaalisti."

Mika: "Munalla on elämän historiansa ja vankka paikkansa maapallon eläimistön keskellä, totta haastatte. Mutta katsokaa vielä tätä muotoilua, design. Mikä tahansa pakkausalan asiantuntija voisi kateellisena kertoa, mikä hämmästyttävä paketti tämä muna itseasiassa on. Suorastaan sananparreksi on tullut munankuoren ohut, ja silti se kestää painoa. Jotenkin se on huokoinenkin ja kuitenkin sisäisine kalvoineen niin herkkä, että tipu voi sen nokallaan särkeä. Kalkkiahan tuo näyttää pääasiassa olevan väristä päätellen, vaikka tämä onkin suomalaisen maalaiskanan värillinen muna, olisko kiuruvetinen. Siipikarjaliiton sivuilta kanarotu ehkä selviäisi."

Elmo: "Ei unohdeta, että kyllä kaikki tuntemamme eliölajit munivat - myös me ihmiset. Naisellahan on kuukausittain hedelmöittymiseen valmis munasolu, ovum, ja niin on kaloilla ja hyönteisillä ja kaikilla. Kuuluvat samaan moduliin Aimon sanaa käyttääkseni. Elämän kehityksessä eräillä lajeilla emosta maahan, ei veteen, lasketuilla munilla on pehmeä nahkakuori, toisilla lajeilla kuten dinoilla ja linnuilla kova kuori. Strutsin muna on suurimpia tunnettuja. Voimme siis päätellä, että kaikki erilaiset munat, myös nämä aamiaispöydässä olevat neljän minuutin keitetyt munat, ovat kehittyneet yhdestä ja samasta alkumuodosta, munasolusta."

Aimo: "Tästä olemme samaa mieltä, mutta minun on mahdotonta uskoa, että se alkuperäinen siittiötä odottava munasolu ja erilaisten munien kehitys pohjautuisi sattumanvaraisiin mutaatioihin. Kyllä ne kertovat älykkäästä suunnittelusta ja taiteellisesta sekä funktionaalisesta muotoilusta, design."

Elmo kaataa Aimolle ja Mikolle ja sitten itselleen toisen kupin kahvia. Mukavastihan tämä päivä tässä on alkanut, ehkä keskustellaan välillä Tampereelle suunnitellusta raitiovaunusta.

Eri eliölajien munia
Adolphe Millot. Nouveau Larousse Illustré [1897-1904]
kuva wikimedia

9 kommenttia:

  1. Hienosti suunniteltuja munia kieltämättä. Yksi munan ominaisuuksista on myös sen ulostultavuus. Eli vastaus kysymykseen, oliko ensin muna vai kana, on munasolu. Se oli ennen kuin oli yhtään munaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on totta... Monta munasolua tänäänkin ilman ohuttakaan kalkkikuorta. Taitavat pussieläimet taskuineen olla siellä matkan varrella myös.

      Kananmuna edustaa minusta Design isolla deellä. Very intelligent, too, beating my level of math. :-)

      Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  3. Munakana-juttuihin sopii polveutumisjärjestyksen pohdinta.

    Polveutumisoppi on hyödyllinen käsite. Se ei ole sama kuin evoluutioteoria, vaikka onkin osa sitä. Polveutumisoppi ei ota kantaa evoluution mekanismeihin tai syyhyn.

    Eliöiden polveutumisjärjestys on sellainen tutkimusaihe, johon tieteen menetelmät käsittääkseni ainakin teoriassa purevat. Käytännössä on tietysti omat vaikeutensa ja rajansa.

    Tämän aiheen tutkimiseen voisivat Mika Mietteliäs, Aimo ID ja Elmo Evolutionisti sulassa sovussa yhdistää voimansa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paljastan taas suuren tietämättömyyteni - mitä on polveutumisoppi?

      Poista
  4. Vastaan nyt, vaikka hieman epäilen, että sinulla on 'koira haudattuna'

    Apologetiikkawikistä leike:

    Polveutumisopin mukaan kaikki eliöt ovat polveutuneet yhteisestä kantamuodostaan ohjatusti tai ohjaamattomasti. Käytännössä polveutumisoppi tarkoittaa sitä, että kaikki elävä on keskenään sukua. Polveutumisoppi sekoitetaan usein evoluutioteoriaan, koska se on välttämätön osa evoluutioteoriaa. Polveutumisoppi ei kuitenkaan itsessään ota kantaa mekanismiin, jolla eliöt ovat muuttuneet nykyiseksi monimuotoisuudekseen yhteisestä kantamuodosta, kun taas evoluutioteorian mukaan mekanismina toimivat tunnetut muuntelumekanismit.

    Linkki:
    http://apologetiikkawiki.fi/wiki/Polveutumisoppi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lisäys: En tunne apologetiikkawikin perustajien suhtautumista esim. evoluutioteoriaan - ts. sivun 'neutraaliutta'. Mutta oli mikä oli, minusta tuo teksti on hyvä leikkaamani pätkän osalta.

      Voisi tietysti tutkia, miten laajalti käsitettä käytetään tällaisessa neutraalissa merkityksessä. Minä ainakin haluaisin käyttää, tarpeellinen käsite jos ei jossain yhteydessä halua sanoa sellaista sanaa joka voidaan ymmärtää vääränlaiseksi kannanotoksi.

      Poista
    2. Ehkä ymmärtäisin, jos antaisit englantilaisen vastineen, heredity, genetics??

      Poista
    3. Kyllähän sinä ymmärrät, mutta olen selittävinäni :-) Theory of Common Descent, luulisin. Tästä kyllä useimmiten puhutaan (lyhykäisen google-tutkimuksen perusteella) evoluution yhteydessä. Mutta koska sanaan evoluutio yleensä liitetään käsitteet sattuma, luonnonvalinta ym. naturalistiset 'sanat' ainoana 'käyttövoimana', tekee välillä mieli tällaisen termin avulla rajata sitä, mitä tarkoittaa. Siis jos ei juuri siinä yhteydessä halua puhua vielä vaikeammasta asiasta, siitä 'miten' ja 'miksi' kehitys on tapahtunut.

      Polveutuminenhan on sitä, että eliöt ovat syntyneet toisistaan. Ja toki siihen sitten liittyy tämäkin, että eliöt ovat pikkuhiljaa muuttuneet, eihän polveutumisoppi muuten selittäisi mitään. Mutta muuttumisen syihin ei tarvitse ottaa kantaa.

      Vaikka olisimme mitä mieltä 'ohjauksesta' tms. evoluutiossa, niin laaja polveutuminen lienee hyvin vahvasti osoitettu, ehkä parhaiten geenitutkimuksen avulla. Tosin sitä ei kai ole, että kaikki johtaisi yhteen ensimmäiseen elävään soluun. Onhan olemassa arkit, bakteerit ja eukaryootit. Elämän pensaan 'juuristo' näyttää aika epäselvältä.

      Polveutumistutkimus kuin pitkälle vietyä sukututkimusta. Ymmärrän jos siihen jää koukkuun, nimittäin meinasin jossain vaiheessa jäädä kiinni sukututkimukseen.

      Evoluution mekanismit ja mitä sen takana on - se on tietysti myös mielenkiintoista. Mutta siinä vielä helpommin kuin polveutumista miettiessä tulee välillä olo, että yritänkö nyt ymmärtää juuri niitä Jumalan ajatuksia, jotka ovat 'korkeammalla kuin taivas on maasta' meidän ihmisten pähkäilyihin verrattuna.

      Poista