keskiviikko 13. marraskuuta 2013

ID, teistinen evoluutio ja mikko

Kirjoituksistaan päätellen FT Vesa Palonen on hyvää vauhtia kulkemassa samalle harhapolulle, jossa jo kauan on liikkunut professori Matti Leisola ja jossa myös lääkäri Pekka Reinikainen viihtyy. Tämä polku näyttää kultaiselta tieltä aikamme tieteen vallankumouksen pyörteissä - katsokaa, moderni tiedekin todistaa, että Jumala on!

Intelligent Desgin edustajien älykäs joukko on maailmanlaaja ja suomalaiset vain pieni saareke etenkin Yhdysvalloissa jo toista sataa vuotta vaikuttaneen kreationismin meressä. Paljon on kirjoitettu viisaita kirjoja, artikkeleita puolesta ja vastaan, ja tämäkin blogi siinä koettaa pinnistellä isompien joukossa asiasta vääntämässä.

Jatkuvasti joudun surukseni toteamaan, että luonnontieteen ja etenkin evoluutioteorian innoittamat uskomme jalot puolustajat ontuvat pahasti pyhän Raamatun tuntemisessa ja harrastavat vähän jos ollenkaan teologiaa. Filosofia näet ei ole teologiaa vaan viisauden ystävyyttä, filosofiaa.

Itse olen koettanut edustaa tieteen teologiaa, joka on perusteeltaan aivan toisenlaista kuin tieteen filosofia tai kreationismi alias ID. Totean siis yksikantaan, että en kuulu "teistisen evolution" kannattajiin, vaan edustan "tieteen teologiaa" ja koetan myös hiukan ymmärtää "tieteen filosofiaa".
2 kommenttia:

  1. Minä uskon Jumalan luoneen kaiken elämän ja ihmisen evoluution kautta. En usko siihen, että Raamatun luomiskertomus olisi tarkoitettu kirjaimellisesti ymmärrettäväksi. Minusta on harmi, kun kirkkoisä Augustinuksen selityksiä luomisesta ei löydy suomennettuna kovinkaan paljon. Hänen pieni selitysyrityksensä Tunnustuksissa oli kyllä valkoviiniä kuivempaa luettavaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pyhä Augustinus kirjoittaa klassiseen tyyliin niin, että hänen tekstinsä vaatisi suomenkielisiä selitysteoksia. Hänellä tosiaan olisi hyvin paljon annettavaa, kuten sanot, mutta on kovin sivussa.

      Poista