keskiviikko 22. tammikuuta 2014

Newton - Jumala ja painovoima

Konkreettisimmin näemme Newtonin näkemyksen edellä kerrotusta Könnin kaappikellosta, aurinkoa kiertävän planeettojen ja kuiden vieterin vääntämisestä aika ajoin.

Newton on myös ajatellut, että Jumala voimallaan estää painovoiman vetämästä taivaankappaleet toisiinsa yhdeksi kappaleeksi.

Syvimmällä tieteen/teologian tasolla kohtaamme Newtonin ajatuksen, että painovoima itsessään on jotain näkymättömän läsnäoloa!
Tis inconceivable that inanimate brute matter should (without the mediation of something else which is not material) operate upon & affect other matter without mutual contact.
Newton to Bentley, 25 Feb 1693

Mitä tähän sanomme?
Tämä partiopoika pistää suun suppuun.

Totean ensinnäkin, että Intelligent Design linjan kannalta Newtonin ja Leibnizin ja Clarken et. co. pähkäily on erityisen mielenkiintoista.

"Miten Älykäs Suunnittelija vaikuttaa luomakunnassa?"
"Miten Älykäs Suunnittelija toimii elämän kehityksessä, evoluutiossa?"


Toiseksi, vaikka kiusaus siihen on suuri, Newtonin "näkymätöntä" vaikuttajaa ei pidä sekottaa modernin kosmologian "harmaaseen energiaan" - tuntemattomaan avaruuden laajenemista kiihdyttävään ja ylläpitävään energiaan ja harmaaseen aineeseen, jota näkymätöntä tavaraa taivaat ovat kukkuroillaan.

Samoin kuin Newtonin huikeita toteamuksia valon olemuksesta, sen "paketeista" ei tule sotkea moderniin valon kvanttien ja aaltojen käsitykseen.

Tuon ajan ihmisten maailmankuva ja ajatusmaailma on omintakeinen kuten barokkimusiikki ja kuvataide on omintakeista.

Erittäin hienoa, opettavaista, askel länsimaisen sivilisaation ja sen mukana koko maailman matkalla kohti tulevaisuutta.


kirjoitussarjani perustana on wikipedian artikkeli Newtonin uskonnollisista käsityksistä

1 kommentti:

  1. "Syvimmällä tieteen/teologian tasolla kohtaamme Newtonin ajatuksen, että painovoima itsessään on jotain näkymättömän läsnäoloa! "

    Näin voidaan tosiaan ajatella. Painovoimalait ovat yksi hieno kuvaus Jumalan maailmaan luomasta logiikasta ja maailman jatkuvasta ylläpidosta tavalla, joka voidaan muotoilla jopa matemaattiseen muotoon. Jos Jumala ei olisi johdonmukainen ja looginen, painovoimalaitkaan eivät välttämättä sellaisia olisi. Mutta ne ovat.

    VastaaPoista