perjantai 10. tammikuuta 2014

Hullua, mutta me tunnemme Jumalan

En vain Hannulle vaan meille kaikille kristityille kautta koko maailman toivotan Raamatun tuomista mukaan omaan pohdintaan ja kaikkeen kirjoittamiseen, jossa Israelin Jumala on kuvassa mukana.

Ei jonkinlaisina leimoina, sitaatteina, jonka jälkeen mennään asiaan, vaan hiljaisuudessa Sanan äärellä kuuntelemista ja rukoilemista ja sitten katoilta (internetin forumeilta) sen julistamista, mitä on kuullut.

Virsi 122
Jumalan Sanassa on käsittämätön voima

Rauhalan Niilo minusta hiukka pilasi jykevää vanhan virsikirjan 661 uudistaessaan sen kieltä virteen 122
Luojansa sanasta
sai valon maailma,
yö autio.
Vaan tähden syntinsä
maa on niin hämärä.
Taas sana lähetä
kuin aurinko.


Passiivin sijasta vanhassa käännöksessä oli 
Luovalla sanallas
valaisit maailmas


Jumalan hulluus
Myös ID keskustelulle perustavan tärkeä Jumalan sana on annettu pakanain apostoli Paavalin kautta Korinttissa asuville uskoon tulleille osoitetussa kirjeessä 50-luvulta.
Missä ovat viisaat ja oppineet, missä tämän maailman älyniekat? Eikö Jumala ole tehnyt maailman viisautta hulluudeksi?
Jumala on kyllä osoittanut viisautensa, mutta kun maailma ei omassa viisaudessaan oppinut tuntemaan Jumalaa, Jumala katsoi hyväksi julistaa hulluutta ja näin pelastaa ne, jotka uskovat.
Juutalaiset vaativat ihmetekoja, ja kreikkalaiset etsivät viisautta.
Me sen sijaan julistamme ristiinnaulittua Kristusta. Juutalaiset torjuvat sen herjauksena, ja muiden mielestä se on hulluutta, mutta kutsutuille, niin juutalaisille kuin kreikkalaisillekin, ristiinnaulittu Kristus on Jumalan voima ja Jumalan viisaus.
Jumalan hulluus on ihmisiä viisaampi ja Jumalan heikkous ihmisiä voimakkaampi.
1 Kor 1:20-25

"maailma ei omassa viisaudessaan oppinut tuntemaan Jumalaa"
Mannisen komitea käänsi tuon minusta paremmin 1938

"Sillä kun, Jumalan viisaudesta, maailma ei oppinut viisauden avulla tuntemaan Jumalaa, niin Jumala näki hyväksi saarnauttamansa hullutuksen kautta pelastaa ne, jotka uskovat"
1 Kor 1:21

Me tunnemme Jumalan
Jumalan viisaudesta, maailma ei oppinut viisauden avulla tuntemaan Jumalaa!
Huomaa tuo erikoinen ilmaus "tuntea Jumala" egno... ja sen yhdistäminen pelastukseen sosai...

επειδη γαρ εν τη σοφια του θεου ουκ εγνω ο κοσμος δια της σοφιας τον θεον ευδοκησεν ο θεος δια της μωριας του κηρυγματος σωσαι τους πιστευοντας

Mutta me tunnemme Jumalan, koska Hän on pelastanut meidät hulluuden moria... uskomisen kautta-

Siinäpä meille patonki jumalallista tietoteoriaa, joka pistää mietteliääksi. Kiitolliseksi, mutta mietteliääksi, eikö totta. Ehkä koko elämän ajan ihmettelemään Jumalan hulluutta.

Sen tähden tämän maailman viisaiden ateistiset ja ID viisaat ajatukset tuntuvat usein kovin vierailta, voimme olla samaa mieltä monesta ja kuitenkin sanoa "nämä eivät puhu siitä Jumalasta, joka on tehnyt itsensä minulle tunnetuksi Jeesuksen Kristuksen kautta uskossa ja pelastanut minut."

"kutsutuille, niin juutalaisille kuin kreikkalaisillekin, ristiinnaulittu Kristus on Jumalan voima ja Jumalan viisaus.
Jumalan hulluus on ihmisiä viisaampi ja Jumalan heikkous ihmisiä voimakkaampi."

Mitä tämä tarkoittaa?

Pitäisikö se ristiinnaulittu Jeesus Kristus vääntää mukaan keskusteluun myös luomisesta ja evoluutiosta?

ehdottomasti!

tosin en ole varma, tekikö Pierre Teilhard de Chardin (1881-1955) sen oikein sanoessaan, että yhteys Kristukseen on evoluution syvällinen päämäärä...
Teilhard de Chardin has two comprehensive works. First, The Phenomenon of Man, sets forth a sweeping account of the unfolding of the cosmos and the evolution of matter to humanity to ultimately a reunion with Christ. Following the leads of St. Ambrose and St. Augustine, he abandoned literal interpretations of creation in the Book of Genesis in favor of allegorical and theological interpretations.

Ristin luona Älykäs Suunnittelu joutuu ottamaan hatun päästään ja myöntämään, että ihan hullua tämä on - ei mitenkään ihmisen viisauden mukaista.

3 kommenttia:

  1. Periaatteesta puolustan ID-miestä, en itseäni. Kuviteltu henkilöni on tiedemies, jonka työ sivuaa läheisesti evoluutiota. Hän voi ajatella myös näin:

    Tiedän, että kun väitän että evoluutio ei toimi ilman Jumalan ohjausta, se vaarantaa tiedemiesurani. En kuitenkaan halua myydä periaatteitani, vaan haluan puolustaa uskoa persoonalliseen luojaan, ateismia vastaan. Moni pitää minua ihan hörhönä, mutta niinhän uskovaisia pidetään. Ainakaan minua ei pidetä varteenotettavana tiedemiehenä. Mutta tässä seison enkä muuta voi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On tiedemiehiä, joiden sydämessä asuu usko Jumalaan, kiitos Herran. Jotkut heistä ovat osallistuneet myös julkisuudessa keskusteluun, esimerkiksi juuri ID linjalla torjumassa materialistisen ateismin "sattuma" salasanaa, joka muka avaa kaikki ovet.
      Professori Matti Leisola on vuosikymmenet jo tällä linjalla esiintynyt julkisuudessa ja kirjoittanut paljon, viimeksi biokompleksisuudesta. Mutta usko Jumalaan ei mitenkään haitannut Nikolai Kopernikusta, Galileo Galileita tai Sir Isaac Newtonia, erästä tieteenhistorian kirkkainta nimeä. Pikemmin uskon myötä heistä väistyi ateismilla uhoavaa tiedemiestä uhkaava hybris, josta esimerkiksi Albert Einstein niin varoitti (vaikka hän ei uskonutkaan oman kansansa Jumalaan ja juutalaisuuden outoihin menoihin ja rituaaleihin). Yrjö Väisälän jo vanhentuneen klassikon "Tähtitieteen perusteet" etusivulla on lainaus Psalmista 8. K. V. Laurikainen usein mainitaan...

      Näitä listoja uskovista ja ateistisista tutkijoista ja saavutuksistaan silloin tällöin aina näkee, mutta kylmä totuus on, että tiede itse pyrkii olemaan riippumaton tutkijan uskonnollisista/maailmankatsomuksellisista näkemyksistä.

      Miten tämä eri aloilla ja koulutuksessa ja uskovien tutkijoiden julkaisuissa toteutuu on sitten toinen kysymys!

      Poista
    2. Ehkä ID-puolella on hyvistä tarkoituksista huolimatta menty jollain lailla 'överiksi'.

      Poista