tiistai 28. tammikuuta 2014

Abram: suunnittelu ja design

Urin kaupungin rauniot tänään. Taustalla osittain restauroitu ziggurat
kuva wikimedia

Suomenkielen sana "suunnittelu" sisältää merkitykset
1. "suunnitella" (engl. plan, "this was a planned act of terror")
2. "laatia, muotoilla" (engl. design, "intelligent design of cell motor"). Muotisuunnittelija on fashion designer, Porschen linjat on muotoiltu upeasti, Porsche's lines show brilliant design.

Raamatun pyhät Kirjoitukset auttavat meitä monissa kohdissa tutkimaan jumalallista suunnitelmallisuutta huolimatta joidenkin teologien väitteistä, ettei muka mitään pelastussuunnitelmaa olisikaan.

Sumerin Urissa kohtaamme Abram Ben Tehar nimisen seemiläisen miehen, jolle tulee Jumalan Sana
Herra sanoi Abramille: "Lähde maastasi, asuinsijoiltasi ja isäsi kodista siihen maahan, jonka minä sinulle osoitan. Minä teen sinusta suuren kansan ja siunaan sinua, ja sinun nimesi on oleva suuri ja siinä on oleva siunaus. Minä siunaan niitä, jotka siunaavat sinua, ja kiroan ne, jotka sinua kiroavat, ja sinun saamasi siunaus tulee siunaukseksi kaikille maailman kansoille."
1 Ms 12:1-3
Tämä majesteettinen Sana tulee Sarain kanssa lapsettomassa avioliitossa elävälle yksinäiselle miehelle suurkaupungin humun keskellä. Lähde pois, minä näytän sitten minne menet, ja minulla on ei aivan pieni suunnitelma sinun tulevaisuuttasi, jälkeläisiäsi ja kaikkia maailman kansoja kohtaan.

Eikö niin.

Tässä Jumalan Sanassa näemme idullaan olevan aikeen, josta yhtään mitään ei ole vielä Urin suurkaupungissa toteutunut. Genesis - ja koko pyhä Raamattu - kertoo sitten, että tämä suunnitelma ei toteudu itsestään automaattisesti, mukana on paljon ihmisiä, vastoinkäymisiä ja ihan hullujakin tilanteita. Mutta tänään suurin osa ihmiskuntaa on uskonnoltaan Abrahamin lapsia (juutalaisuus, kristinusko, islam, yli kolme miljardia ihmistä).


Älykäs suunnitelma?
Israelin kansa, juutalaiset, ovat Jumalan suunnittelema asia. Englanniksi sanoisimme kuitenkin "God planned the rise of the people of Israel already in Abram" emmekä sanoisi "People of Israel are the product of intelligent design".

Tiedämme näin jälkiviisaina, että Jumalan suunnitelma lähenteli hulluutta. Kun vanhukset ikäloppuina lopulta saavat heille luvatun ainoan lapsensa, Jumala kohta vaatii isää uhraamaan tämän lapsen polttouhrina Hänelle.

Erittäin älykästä!?

Abrahamin lapset surmaavat Jumalan pilkasta syytettynä Jumalan ainoan Pojan - kirjoitusten mukaan.

Erittäin älykästä!?


Luomisen Sana
Voisimmeko siirtää älykkään suunnittelun ajatuksen painopisteen "design" insinööristä "suunnitelman" Suunnittelijaan?

Sinä ja minä olemme olleet Jumalan ajatuksissa jo ennen maailman luomista. Jumala on kaukaa viisas.

Design hommassa älykäs anonyymi Insinööri piirtää biokompleksisen Kellon, ja joka sitten saa muotonsa tavalla, johon rouva Fortuna ei mitenkään pystyisi.

Suunnitelmassa taivaan väki luo ihmisen "meidän kuvaksemme", mieheksi ja naiseksi, ja kuten Abram sai hommelin lähteä - ja hän lähti - mies ja nainen saivat hommeliksi olla hedelmällisiä, lisääntyä ja ottaa kasvit, kalat ja linnut ja maaeläimet valtaansa - ja he tekivät sen.

Jumalan suunnitelma ei ihmislajin kohdalla toteutunut itsestään, automaattisesti, jonkin taivaallisen blue printin, kaavion design patterns mukaan.

Jumalan suunnitelma toteutui ihmislajin kohdalla päivä päivältä, haaste haasteelta, lajinkehitys asiassa auttaen (ei ole peukalo keskellä kämmentä, päänuppi on hervottoman iso), mutta Isä Jumala kokoajan peräsimessä.

Ihanan romuluinen neanderthalin ihminen kuolee sukupuuttoon ja nälkään joskus 20.000 eKr.

Erittäin älykästä!?

Tuhannet homo sapiens sapiens ihmiset kuolevat tänä vuonna suurten kärsimysten keskellä syöpään.

Erittäin älykästä!?

Maailmanloppu tulee kohta ja seitsemän kahdeksan miljardia homo sapiens sapiens lajin yksilöä tuhoutuu, maallinen elämä päättyy, ja edessä on Tuomio.

Erittäin älykästä!?


Suunnitelma, jossa mukana design
Jumalan ajatukset ovat paljon korkeammat kuin meidän ajatuksemme.

Myös oma elämäämme koskevan Jumalan suunnitelman suhteen.

Tästä syystä meidän tulee tutkia totuudellisesti luontoa sellaisena, miksi Isä Jumala on sen luonut, ahtamatta sitä väkevien aivojemme antamaan luonnonlakien häkkiin.

Tästä syystä meidän tulee päivittäin tutkia totuudellisesti Raamattua sellaisena, millaisena Pyhä Henki on katsonut hyväksi sen seurakunnalle antaa, ahtamatta sitä väkevien aviojemme antamaan pyhän kirjoituksen määritelmään.

Tästä syystä saamme aloittaa jokaisen päivän aamurukouksella, kiittää varjelusta kuluneena yönä ja pyytää, että Jumalan tahto tapahtuisi kohdallamme tänään - tulkoon Sinun Valtakuntasi.

2 kommenttia:

  1. Kyllä todellakin 'suunnitelma' -sana kuulostaa luonnikkaammalta kuin 'design'.

    VastaaPoista
  2. Hyvä kuvaus suunnitelmasta. Paljon syvällisempää, laajempaa ja korkeampaa kuin jokin mekaaninen tarkkuus jossain luonnon ihmeessä.

    VastaaPoista