lauantai 1. maaliskuuta 2014

Kun katsoin mikroskooppiini...

Jeesus ja samarialainen nainen
Miniatyyri Jruchi evankeliumista Georgiasta 12. vs
kuva wikimedia

Ystäväni tiesi orastavasta mikrobiologian harrastuksestani. Käydessään Nabluksessa hän nosti syvästä Sykarin kaivosta minulle vesinäytteen.  Nykyisin kirkon sisällä on ikivanha Jaakobin lähde, jonka luona Herramme aikoinaan keskusteli samarialaisen naisen kanssa elämän vedestä.

"Nainen sanoi hänelle: "Herra, eipä sinulla ole ammennusastiaa, ja kaivo on syvä; mistä sinulla sitten on se elävä vesi?" Johannes 4:11

Sain samalla myös toisen vesinäytteen Jeesuksen kastepaikkana pidetystä kohteesta Jordanin rannalta lähellä Jerikoa. Hän oli päässyt aivan joen rantaan asti ja sieltä koukkasi vettä astiaansa.

"Ja niinä päivinä Jeesus tuli Galilean Nasaretista, ja Johannes kastoi hänet Jordanissa." Markus 1:9



Näytteet

Petrimalja
kuva wikimedia
Valmistin näytteissä mahdollisesti olevia bakteereita varten petrimaljaan agar viljelyaineesta ravintoalustan, jonka pintaan sivelin Jordanin veteen kastettua pumpulitikkua. Toisen maljan viljelmään sivelin Sykarin kaivosta tuotua vettä.

Laboratorioiden käyttämää inkubaattoria kun minulla ei ole laitoin petrimaljat yksinkertaisesti lämpimään paikkaan rauhassa lojumaan odottaen, mitä tapahtuman pitää.

Viikon kuluttua näytteet olivat kasvaneet hyvin maittavilla alustoillaan. Jordanin vettä sisältävä petrimalja oli kuin sademetsän viidakko. Jaakobin kaivon vedestä sen sijaan oli bakteerimaailmaa kasvanut ravintohyytelöön vain niukasti, koten odotinkin.


Mikroskoopin alla
Micros MC50 Pink
kuva Micros
Minulla on itävaltalainen Micros MC50 Pink LED valaistu mikroskooppi. Sen kaksi laajakulma-okulaaria tekee katsomisen todella helpoksi ja miellyttäväksi. Näkyvä kenttä on hyvin tasaisesti valaistu, yksityiskohdat teräväpiirteisiä, tarkentaminen on herkkää ja työalusta on tukeva ja jouheasti säätimillä liikuteltava.

Erinäisistä syistä aikaa minulta meni vielä viikko petrimaljojen valmistelujen jälkeen ennenkuin vihdoin otin Jordanin vedestä valmistetun petrimaljan esiin. Laboratoriosta saamallani sinisellä muovisella piikillä otin pikkuruisen kappaleen agra hyytelöä ja asetin sen mikroskoopin lasille. Peitin hyytelönpalan hyvin ohuella neliömäisellä näytelasilla ja puristin lasit varovasti toisiaan vasten saadakseni niiden väliin mahdollisimman ohuen kerroksen hyytelöä. Ei tarvitse olla kovin paksu palanen, kun mikroskoopin tasainen valo ei sitä enää läpäise.

10x suurennoksella näytteen harmahtava massa alkoi jo saada mielenkiintoista hahmoa ja muotoa vaihdellessani valon voimakkuutta ja linssin himmentimen vahvuutta. Silmieni eteen alkoi näkyä mikromaailma, rihmoja, solukkomaisia rakenteita, sauvaa ja rengasta lähes kolmiulotteisessa näytössä.

Vahvin suurennos johon pääsen on mikroskooppien maailmassa varsin vaatimaton 100x - laite on tarkoitettu laboratorioiden yleiskäyttöön, ja 10x usein on riittävä. Ehkä joskus saan 400x tai jopa 1000x suurentavan mikroskoopin, ehkä en. Tässä riittää nyt minulle kyllin oppimista.


Mikromaailma
Meininkiä mikroskoopin alla
kuva microscopy-uk.org

Vaan nyt kohtasi aloittelevaa mikrobiologia 100x suurennuksella suorastaan vavahduttava näky! 

Mikroskoopin alla alkoi liikkua ja tapahtua. Harmaana massana pitämäni olikin vavahtelevaa, liikkuvaa solukkoa, ja ravinnossa ui hurjalla vauhdilla erilaisia ötököitä. Lankamaiset mustat veijarit menivät todella nopeasti näytön laidasta laitaan, sukeltelivat kuin lapset uima-altaassa, nousivat taas näkyviin, näyttivät vauhdilla siinä kiemurrellessaan nauttivan elämästään täysin siemauksin. 

Oli siellä kuolleen näköinen ameebakin (?) ja liikkumattomia isompia nuijapäitä, joille pari viikkoa petrimaljassa oli olut jo liikaa. Joidenkin solujen sisällä kuvittelin näkeväni tumankin.

Näet mikro-organismien kuvauksesta jo tieteellisen tasoni! Joku asiaa harrastava 12 vuotias koululainen kertoisi jo latinalaisia nimiä käyttäen, miten tuossa on jokin prokryotes, tuo on tietenkin eukryotes protists ja tuossa flagellate, kas, eikös tuossa vipellä nematodes eläin? Minä vaan nyökkäisin vierellä viisaan näköisenä...

Edessä ovat siis kärsivälliset opinnot oppia tuntemaan mikromaailmaa, kasveja, bakteereita, sieniä, ja kaikenlaisia hyönteisiä ja eläimiä, joiden parissa ihmisenä elän mutta joista en ole ikinä kuullutkaan. 


Kommentti
Häkellyttävä oli tuo kokemus, hirmuisena jättiläisenä katsella aivan itsenäisesti ja minusta riippumatta ja minusta mitään tietämättä elävää maailmaa. Siellä on omat saalistajansa ja saaliinsa, omat ajatukset ja suunnitelmat, oma elämänkaari. Hyvinkin voisin tuota verrata taivaan avaruuksissa olevien eksoplaneettojen maailmaan, jos sellaista näkisimme. Autonomista, itsenäistä, meistä täysin riippumatonta.

Jos olet nähnyt Men in Black elokuvan, siinä on mainiosti kuvattu eri maaimojen sisäkkyyttä, Orionia. 

Osasin kyllä kuvitella, mitä Jordanin joen veden juominen toisi sisään omaan suolistooni - ei välttämättä kaikki isännälle terveellistä mikro-organismia. Ei yhtään tee mieli Jordanin vettä keittämättä hörppiä, vaikka tiedänkin, miten Isä Jumala on meille antanut vatsaamme ja suolistoomme melkoiset suojasysteemit vihamielisiä tunkeutujia kohtaan. Jotkut mikro-organismit ovat puolestaan meille terveellisiäkin, sanovat asiaa tuntevat.


Eli?
Eikö olekin hieno tieteellinen raportti! Kuvaan koemateriaalia, laitteistoa, tutkimusmetodia, havaintojani ja kerron, mitä ymmärrän (eli en juuri mitään...) Sellaisenaan mikrobiologian raporttini kelpaisi mihin tahansa kansainväliseen tieteelliseen julkaisuun (tietenkin!).

Sen lisäksi teologina ja filosofina pähkäilen näkemääni, lisäämättä tosin mitään teknologian paljastamaan todellisuuteen mikroskoopin alla, mutta integroiden siinä oppimaani maailmankatsomukseeni.

Tiedon suhtauttaminen maailmankatsomukseen, uskonnollisiin ja filosofisiin näkemyksiin, on legitiimiä, luvallista ja välttämätöntäkin, kaikki ihmiset niin tekevät tiedostivatpa he sen vai eivät.

Lieskat alkavat leiskua, kun minun ja sinun maailmankatomuksemme törmäävät. 


2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista! Poikavuosina minäkin tiirailin joululahjamikroskooppiini, mutta en mitään noin kiinnostavaa saanut näkyviin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama juttu, sain pienen mikroskoopin ja valmiita näytteitä perhosen siivestä ym. Sillä oli melko mahdoton muuta katsella, mutta idea tuli tutuksi. Elämys kuvien katseluun verrattuna on tuo todellisuus, ihan itse omin silmin nähdä mikrokosmosta.

      Poista