Bacteriophagus myoviruksen rakenne kuva wikimedia |
Vaan eikös olekin hienosti suunniteltu olio aivan jonkun robotin näköinen piirroksena ja melkein tuon näköinen mikroskoopinkin näytössä. Minusta kuuluisan bakteerimoottorin luokkaa oleva näyttö Intelligent Design tosiasiasta luonnossa!
Virus ei vain näytä suunnitellulta, sillä tämä mitättömän pieni peto osoittaa erittäin älykästä käyttäytymistä bakteereita saalistaessaan.
Isän Jumalan luomistyön nerokkuus näkyy näin jo elämän yksinkertaisimmalla tasolla. Tässä näkyy samalla myös luontoon niin syvälle ulottuva armoton taistelu elämästä ja kuolemasta, selviytymisestä olosuhteissa, Jumalan työ, joka on luonut kissan leikkimään hiirellä Darwinin ongelmaa muistaaksemme.
Bacteriophages viruksen strategia kuva Modern Biologoy.(1972), s.238, |
Bacteriophages virusten nimi tulee kreikasta, bakteerion (sauva) ja phagos (syöjä).
[Vertaa sargofagi, sarks liha ja phagos syöjä eli lihansyöjä!]
1. Pahaa aavistamaton bakteeri siinä kellii elämästä nauttien.
2. Katala bakteerinsyöjä asettuu bakteerin pintaan pyrstö alaspäin ja tarttuu siihen lujasti pienillä koukuilla. Pyrstössä oleva syövyttävä entsyymi alkaa kaivertaa uhrin pintakuoreen reikää.
3. Porattuaan aukon solun seinämään bakteerinsyöjä toimii kuin panssarisingon teräkseen reiän tekevä kartioammus. Se ruiskaisee kouristumalla nupissa olevan DNA:n uhrinsa sisuksiin. Hyökkäävä virus on sen jälkeen tehtävänsä täyttänyt ja kuolleen sotilaan tyhjä kuori jää sojottamaan tuomitun bakteerin pintaan.
4. Muutamassa minuutissa bakteerinsyöjän ampuma DNA löytää saaliin sisuksissa päämajan. Se tuhoaa siellä kohteensa DNA:n asettuen itse sen paikalle! (Miten? kyllä siitäkin varmaan jo jotain tiedetään). Uhrin oma lisääntymiskoneisto alkaakin tuottaa bakteerien sijasta uusia bakteerinsyöjiä. (Virus ei kykene itse lisääntymään, siltä puuttuu siihen tarvittava koneisto)
5. Pian uhrin sisällä kuhii 200-300 vastasyntynyttä bakteerinsyöjää.
6. Bakteeri ei kestä hyökkäyksen aiheuttamaa sisäistä painetta, se kuolee, sen seinämä murtuu ja yhden kamikaze hyökkääjän ansiosta ympäristöön leviää nyt satoja bakteerinsyöjiä.
Kaaviossa kuvattu hyökkäys kestää noin 45 minuuttia. Miljoonia bakteereita sisältävä asutus (colony) voi tuhoutua muutamassa tunnissa bakteerinsyöjien lisääntyessä nopeasti kasvavalla vauhdilla.
Eikö ole merkillistä luonnon viisautta virusten tasolla!
Eikä noissa bakteerinsyöjien nupeissa ole mitään aivojen tapaistakaan, on vain RNA tai DNA. Siitä huolimatta niillä on hallussaan erinomaisen vaarallinen ja tehokas hyökkäyssuunnitelma, jota ne elämän alusta asti ovat noudattaneet hyvin tuloksin!
Vastaansanomaton ID
Viruksilla on monia muitakin strategioita, mutta tämä havainnolistaa sen, mitä tahdon sanoa - Intelligent Design, älykäs suunnittelu, on näkyvissä kaikessa Jumalan luomistyössä.
Viruksilla on monia muitakin strategioita, mutta tämä havainnolistaa sen, mitä tahdon sanoa - Intelligent Design, älykäs suunnittelu, on näkyvissä kaikessa Jumalan luomistyössä.
Emme silti saa vaatia, että Jumala otetaan mukaan tieteelliseen selitykseen, kuten ID liike epäsuorasti tahtoo tehdä.
Uurastaessaan tieteellistä työtään omassa hiekkalaatikossaan biologit puuhaavat sellaisen aineiston kanssa, jota voidaan tutkia ja havainnollistaa ja kokein testata. Jumala on tutkimaton.
Äärimmäisen merkittävää työtä he tekevätkin! Jotkut biologit näkevät työssään myös Jumalan suuruuden luonnossa, toiset eivät. Usko ei ole jokamiehen.
Uurastaessaan tieteellistä työtään omassa hiekkalaatikossaan biologit puuhaavat sellaisen aineiston kanssa, jota voidaan tutkia ja havainnollistaa ja kokein testata. Jumala on tutkimaton.
Äärimmäisen merkittävää työtä he tekevätkin! Jotkut biologit näkevät työssään myös Jumalan suuruuden luonnossa, toiset eivät. Usko ei ole jokamiehen.
(Bacteriophagos oli löytämisensä jälkeen pitkään lääketieteen tutkimuksessa, kun haluttiin selvittää, voitaisiinko niiden avulla taistella bakteeri-infektioita vastaan. Vaan tehtävä osoittautui liian hankalaksi useastakin syystä. Ehkä jonain päivänä ihminen voi hyödyntää bakteeriensyöjien nerokasta systeemiä taistelussa bakteeri-peräisiä sairauksia vastaan. Luulen että niin vielä tapahtuu.)
____
tekstini perustuu lytic cycle osalta jo vanhaan, mutta amerikkalaisittain hyvin selkeästi kirjoitettuun biologian oppikirjaan, J.H. Otto, A.T. Towle, Modern Biology. New York (1972)
Paljon keskustellaan siitä, ovatko virukset eläviä vai eivät. Aika yleisesti tutkijat käsittääkseni ajattelevat niiden ilmaantuneen myöhemmin kuin elävät solut. Nehän tarvitsevan solua, ovat eräänlaisia parasiitteja.
VastaaPoistaOleellisia elämän tunnuspiirteitä ovat aineenvaihdunta ja DNA:n/RNA:n sisältämä informaatio. Jälkimmäistä tarvitaan lisääntymiseen, vaurioiden korjaamiseen ja muuhunkin.
Veren punasolut poistavat itsestään tuman 'kypsyttyään' tehtäväänsä. Ne elävät edelleen ja suorittavat tehtäväänsä, mutta eivät voi lisääntyä/monistua eivätkä korjata vaurioitaan (jonka takia ovat lyhytikäisiä). Ne ovat siis tavallaan aineenvaihduntaa ja elämää ilman tuota oleellista informaatiota.
Virukset voisi nähdä toisinpäin. Ne ovat informaatiota ilman aineenvaihduntaa. Niillä on kuitenkin monia elämän tunnuspiirteitä - ne vain lainaavat toisten aineenvaihduntaa ym. ominaisuuksia lisääntyäkseen. Ehkä ne ovat syntyneet yksinkertaistumalla joistain parasiittisoluista tms. kuten jotkut tutkijat ovat ehdottaneet.
Jos punasoluja pidetään elävinä, ehkä voisi viruksetkin luokitella eläviksi? Määrittelyjuttu tietysti, mutta kyllä ne joskus tuntuvat liiankin 'eläviltä' kun flunssa oikein iskee. Aika aktiivisia pikku otuksia...
Tai virukset voisi nähdä jonkinlaisina itiöinä tai siemeninä - eiväthän nekään itsessään ole kovin 'eläviä'. Mutta kun siemen pääsee maahan, jotain tapahtuu ja alkaa varsinainen 'elämä', syntyy kasvi. Samalla tavalla virus pääsee 'hyvään maaperään', solun sisälle ja sitten 'elämä' pääsee esille ja tapahtuu yhtä sun toista. Seurauksena on sitten uusia 'siemeniä' ...
PoistaOtan opikseni tuon ajatuksen, että balteerin tarvitseva virus ei ole varhaisempi elämänmuoto.
PoistaElävän, orgaanisen, rajalla kyllä ollaan. Seuraava pykälä on jo molekyylibiologia.
Bakteerinsyöjämme edustaa ilman muuta älykästä suunnittelua ja tarkoituksenmukaista strategiaa, sitä ei kukaan voi kiistää. Kysymys lieneekin, mistä tämä viisaus on peräisin.