tiistai 12. marraskuuta 2013

Kosminen hienosäätö - fyysikko Vesa Palonen

Suomalainen wikipedia määrittelee
Älykäs suunnittelu (engl. intelligent design) on hypoteesi, jonka mukaan ”tietyt kaikkeuden ja elollisten olentojen ominaisuudet ovat parhaiten selitettävissä älyllisellä syyllä, ei ohjaamattomalla tapahtumasarjalla kuten luonnonvalinnalla”
wikipedia
Älykkään suunnittelun tieteen filosofiaa edustava fyysikko Vesa Palonen kirjoitti Sana-lehdessä julkaistuista Eero Junkkaalan ja minun haastatteluista mm.
"Molemmat miehet kannattavat teististä evoluutiota.

Pidän älykästä suunnittelua, ID:tä, tieteellisesti paremmin perusteltuna, konkreettisempana, ja usko-tiede filosofiansa puolesta kestävämpänä vaihtoehtona." (...kuin teististä evoluutiota)
Vesa Palonen Sana-lehden Lukijoilta palsta 7.11. 2013
Tohtori Vesa Palonen läpsäyttää nahkahansikkaalla Eero Junkkaalaa oikealle poskelle, mutta koska hän mainitsee minutkin "teistisen evoluution" edustajana, vedän minäkin Sanan miekan huotrasta kaikille avointa blogi-tekniikkaa hyödyntäen. Kyse on paljon suuremmasta asiasta kuin kehitysopin kristillisestä kesyttämisestä sanoin "Jumala on tehnyt evoluution", ja keskustelu lehtien palstoilla hidasta ja rajoitettua. Bittiavaruudessa on tilaa ja vauhtia ja linkitys on erinomainen apuneuvo asioista puhuttaessa.

Konkretian saamiseksi otan esimerkiksi Palosen itse antaman esimerkin siitä, mitä hän ymmärtää termillä älykäs suunnittelu kirjoituksessa Kosminen hienosäätö, joka julkaistiin 30.4.2013 areiopagi.fi sivulla.

Mutta katsotaan ensin, kenestä on kysymys. Seuraavassa tämän blogin tekstissä analysoin Palosen näkemystä luomisesta.


Vesa Matti Palonen
Filosofian tohtori Vesa Palosella on kompakti kotisivu Helsingin yliopiston fysiikan laitoksen kiihdytinlaboratorion web sivuilla.

Linkkasin oheisen kuvan kotisivulta (poistan kuvan, jos se on copyright).

Palonen väitteli tohtoriksi vuonna 2008 ja on tällä hetkellä post-doctoral asemassa kiihdytinmassaspektormetrian yksikössä. Hänen kiinnostuksensa kohteita ovat mm.
Accelerator mass spectrometry (AMS), Bayesian analysis, accelerator instrumentation, environmental studies with 14C, dating of materials by radiometric dating, characterization of materials by AMS, probabilistic inference, philosophy of science.
kotisivu
Henkilökohtaisesti olen erityisen iloinen, että Palonen on halunnut kertoa kotisivullaan myös kristillisestä uskostaan. Tämä on rohkea ja rohkaiseva veto yliopistojen kovien tieteiden maailmassa. So, why the fish?

Näemme Palosen kertomasta, että ryhdyttyään itse tutkimaan asioita lähemmin, hän huomasi yllätyksekseen että monet tosiasiat tukevat kristinuskoa ja että oikein ymmärrettynä Raamattu on totta.
After digging into it, I came to the conclusion that Christianity is well supported by facts and that the claims of the Bible are, properly interpreted, as any text needs to be, true.
about the fish
Palonen korostaa tätä tieteellistä totuudellisuutta sanoen, että kristinuskon ja Jumalan puolesta on olemassa paljon hyviä argumentteja ja todisteita ja että kristinusko on filosofisesti ylivoimainen.

Nämä lauseet kertovat Palosen kiinnostuksesta tieteen filosofiaa kohtaan.

Hänen erityisenä työkalunaan on bayesilainen päättely (Bayesian analysis), johon perustuva riskianalyysi osoittaa, että kristinusko on rationaalinen vaihtoehto. Jo monet tieteelliset julkaisut osoittavat Palosen tottuneeksi tieteellisen tekstin kirjoittajaksi.


Mitä ihmettä on bayesiläinen päättely?
Muutkin ovat sitä kyselleet!

Kaksi asiantuntijaa antoi yleisölle vastauksia luennoilla Jyväskylän yliopiston ihmistieteiden metodikeskuksessa
Viimeisten parin kymmenen vuoden aikana tilastollinen päättely on kokenut melkoisen paradigman muutoksen. Bayesiläinen päättely, jonka teoria on ollut tunnettua jo muutaman vuosisadan ajan, on noussut yhä keskeisempään asemaan myös käytännön data-analyysissa. Se on avannut uusia mahdollisuuksia mallintaa monimutkaisia hierarkkisia ongelmia ja yhdistää eri tietolähteistä saatavaa tietämystä. Joidenkin
tilastotieteilijöiden mielestä bayesiläinen päättely on itse asiassa ainoa oikea tapa päivittää tietämystä datan avulla.

Mitä ihmettä on bayesiläinen oppimisteoria, bayesiläinen p-arvo tai bayesiläinen mallinvalinta?


Dosentit Aki Vehtari (TKK) ja Jukka Ranta (Evira) vastaavat mm. näihin kysymyksiin. Aki Vehtari esittelee bayesiläisen tilastotieteen käyttöä terveysteknologian alalla ja Jukka Ranta ihmiselle aiheutuvien eläinperäisten infektioriskien kartoittamisessa.
mitä on bayesiläinen päättely
(2009. mukana linkit esityksissä käytettyihin kalvoihin)

Kommenttini
Palosen kotisivun kertoman perusteella on helpompi ymmärtää, miksi luonnontiede ja luominen ovat Paloselle erottamattomia ja keskeisen tärkeitä aiheita.

Nostan hattua rohkealle uskontunnustajalle tiedemaailmassa samalla kun nostan esiin Vesa Palosen ajattelun rationaalisen ja tieteellisen luonteen ei vain suhteessa aineeseen, spektreihin ja joneihin vaan myös suhteessa kristinuskoon ja Jumalaan.


4 kommenttia:

  1. Hyvä piirre on minustakin, että tieteen tekijä "myöntää" olevansa uskova. Tämä on kai tieteen tekemisessä nykyään lähes halveksittava piirre ja aiheuttaa vastahankaa jo pelkällä olemuksellaan. Ei Eerokaan saanut kirjaansa "ateistien" kannanottoja - sääli. Tämä on kyllä minusta helposti ymmärrettävää nykyään vallitsevan ID-hörhöilyn melskeessä. Siellä siepataan sananpalasia suusta ja niitä liimaillaan sopivasti vääristellen toisiinsa ja kehitellään uusia tukijalkoja oikein arvostettujen "ateisti"-asiantuntijoiden kommenteista. Esimerkkinä vaikkapa Mary Higby Schweitzer:in tutkimustulosten vääristely YEC-piireissä. Tämä vastakkainasettelu rajoittaa monipuolista vuoropuhumista.

    VastaaPoista
  2. Totta tuo, että Eeron kirjasta puuttuvat ateistien suositukset. Samoin siitä puuttuvat evoluutiobiologien - ja ylipäätään biologien suositukset kokonaan. Kaikenlaisten muiden alojen ihmisten suosituksia kirjassa on kyllä iso läjä fyysikoista ilmastonmuutoksen tutkijoihin. Lääkäreitä, ja biotekniikan alan ihmisiä myös kyllä löytyy suosittelijoista, jotka ovat kyllä biotieteiden kanssa tekemisissä, mutta eivät evoluutioteorian ytimen kanssa jatkuvasti tekemisissä. Eikö Suomesta löydy yhtään evoluutiobiologia, joka olisi valmis julkisesti sanomaan olevansa Eero Junkkaalan kanssa samoilla linjoilla? Kirjan julkaisemisen jälkeenkään en ole kuullut yhdenkään evoluutiobiologin, enkä edes tavallisen biologian tutkijan, näyttäytyneen kirjaa suosittelemassa. Mistähän sekin sitten kertoo: puutteesta, vai ilmapiiristä, jossa kukaan ei kehtaa sanoa mitään, ettei menetä mainettaan kollegojen keskuudessa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On todella harmi, ettei Palonen ryhtynyt keskustelemaan omasta kirjoituksestaan täällä.

      Poista
  3. Anonyymi: Kirjani ei ole biologian oppikirja vaan teologiaa, jossa sivutaan luonnontieteitä. Olisi toki mukavaa,jos joku evoluutiobiologi näkisi sen vaivan, että liittyisi keskusteluun. Ei siihen kyllä ole liittynyt moni teologikaan. Tämä voisi kertoa vaikkapa siitä, että kovin moni ei ole lopulta lukenut kirjaa tai ylipäätään huomannut, että tällaista keskustelua käydään. Tai voi se johtua siitäkin, että kristittyjen parissa vallitsee tällä hetkellä aika voimakas trendi, jonka mukaan evoluution hyväksyminen on kaiken pahan alku ja juuri. Ne biologit tai teologit, joille Raamattu ei ole mikään auktoriteetti, tuskin lotkauttavat korvaansakaan keskustelulle.

    VastaaPoista